+38 044 270 6044
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ

Салат — поняття широке


Пропонуємо поімпровізувати на тему салатної кулінарії. При цьому, вам не треба буде розмаїття овочів та фруктів, що стане можливим лише наприкінці літа.
 
   
(Матеріал подається в скороченні)
 
   
...Хоча салат — це лише назва певної ярини, городньої рослини, але таким чином ми можемо називати дуже багато страв на пограниччі (як сказав би мистецтвознавець) жанрів і стилів.
 
   
Як от:
Вимочену вісім-дев’ять годин двоколірну квасолю відварюємо без солі. Охолоджуємо. Варені яйця краємо кружальцями. А тепер трохи вслухайтесь: все це полити олією від смаження риби (з паніровкою). Уявляєте?! Отже десь поряд до цього додається риба! І все це можна посилити товченим часником, зеленим горошком, лимоном і зелениною.
 
   
Або:
Відварену чечевицю покриваємо обсмаженою зеленою цибулькою і, що особливо важливо, петрушкою або пастернаком та базиліком. Колись на Галичині чечевицю широко використовували. Тепер це майже екзотика. Натомість можна замінити її дрібненькою квасолькою. Можна додати, як до лечо, покраяний помідор. Справжні експериментатори замість помідорів додають обсмажені кабачки (або цукіні). А у віденських і празьких ресторанах цю роль виконують підсмажені авокадо.
 
   
А ось чим не салат?
300 грамів порізаних маринованих грибів, півсклянки вареного рису. Посолити, поперчити. Дати трохи майонезу. Страву можна безкінечно обкладати всілякою яриною.
 
   
Існує ще один стиль салатів, дуже знайомий багатьом не лише в Галичині.
 
   
Змащуємо дно тарілки майонезом. Потім викладаємо... накраяними окремо звареними фрикадельками. Це може бути також будь-який різновид приготованих на м’ясному фарші порізаних котлеток. Відтак додаємо склянку тертої на соломку вареної моркви, потім тертий варений бурячок. Солимо і змащуємо томатною пастою (або готовим кетчупом) і знову майонез та зеленина...
 
   
Весна — це насамперед щось новеньке, легеньке і зелене. Дочекаємось підбілу і кропиви, а там — і лобода, і шпинат...
 
   
Молоденьку кропиву, яка лише пробилась крізь торішнє листя, збираємо так, як збирають пелюстки троянд чи найдорожчий чай. Це заняття дуже зворушливе і варто, щоби не зіпсувати весняного настрою, одягнути гумові рукавички. Обдаємо принесену додому кропиву окропом і витискуємо воду з ніжно-зеленої маси. Січемо дрібно. Це є основа будь-якої наступної композиції. Класично — варене яйце і дрібненька зелена цибуля. Трохи солі. Дехто додає горіхи.
 
   
Можливий варіант: змішати з манкою і, додавши жовтків, висмажити, як котлети (фрикадельки чи відбивні). Потім, покришивши це, можна заправити сметаною чи майонезом. Але дуже трішки, щоб не зіпсути ніжного смаку. Цю основу можна використати як одну з верств «шуби», яка від цього дістане цікавий темний колорит. Замість манки можливі терті сухарі.
 
   
Приблизно така ж технологія з молоденьким шпинатом чи щавлем.
 
   
Найперші зелені пагони підбілу вживаються в салат лише свіжі, добре промиті, дрібно порізані. За смаком можна додавати трішки оцту. Бажано, виноградного, чи хоча б яблучного. Словом, будь яка зеленина прикрасить страву і принесе сподівання на скору весну.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


Настояший отдых? Ответ: Шарм-эль-Шейх!
Шарм-эль-Шейх был знаком разве что особым любителям Египта еще пять-семь лет назад, когда Хургада была известна каждому туристу. Однако Шарм-эль-Шейх развивался со стремительной скоростью, привлекая все новых и новых туристов, и в 2006 году эксперты
Остров Маврикий. Остров сокровищ
Для тех, кто не силен в географии: остров Маврикий - это маленький остров в Индийском океане. На острове Маврикий - никакой промышленности. Никаких индустриальных гигантов - то есть вообще никаких. На острове Маврикий - только плантации сахарного тро
Курорты Туниса: мини путеводитель
Тунис: море, Сахара, тайны древнего Карфагена, чудодейственная талассотерапия – все эти акценты привлекательности Туниса каждый турист выстраивает в соответствии со своими приоритетами. Но, так или иначе, все больше наших людей выбирают отдых в этой
Греция. Рай для лентяев и… философов
Ритм греческой жизни настолько спокоен и нетороплив, что с первого же дня забываешь обо всех проблемах и впадаешь в состояние очаровательной лени. Греки любят рассказывать старую легенду о том, что их бесчисленные острова были созданы Богом в самом к
Тель-Авив: евреи отдыхают
И для паломников, и для туристов Израиль - это прежде всего святыни и исторические памятники. В Тель-Авиве же нет ни того, ни другого. Это город, где отдыхают и развлекаются
Отдых в Доминиканской республике - просто сказка, а не отдых!
Со свежими воспоминаниями поделимся о поездке в Доминиканскую республику. Отель: отель это отдельный рассказ. Ухоженная огромнейшая территория, с роскошными цветами, пальмами, садами, небольшими озерцами с розовыми фламинго