+38 067 384 3950
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ

Салат — поняття широке


Пропонуємо поімпровізувати на тему салатної кулінарії. При цьому, вам не треба буде розмаїття овочів та фруктів, що стане можливим лише наприкінці літа.
 
   
(Матеріал подається в скороченні)
 
   
...Хоча салат — це лише назва певної ярини, городньої рослини, але таким чином ми можемо називати дуже багато страв на пограниччі (як сказав би мистецтвознавець) жанрів і стилів.
 
   
Як от:
Вимочену вісім-дев’ять годин двоколірну квасолю відварюємо без солі. Охолоджуємо. Варені яйця краємо кружальцями. А тепер трохи вслухайтесь: все це полити олією від смаження риби (з паніровкою). Уявляєте?! Отже десь поряд до цього додається риба! І все це можна посилити товченим часником, зеленим горошком, лимоном і зелениною.
 
   
Або:
Відварену чечевицю покриваємо обсмаженою зеленою цибулькою і, що особливо важливо, петрушкою або пастернаком та базиліком. Колись на Галичині чечевицю широко використовували. Тепер це майже екзотика. Натомість можна замінити її дрібненькою квасолькою. Можна додати, як до лечо, покраяний помідор. Справжні експериментатори замість помідорів додають обсмажені кабачки (або цукіні). А у віденських і празьких ресторанах цю роль виконують підсмажені авокадо.
 
   
А ось чим не салат?
300 грамів порізаних маринованих грибів, півсклянки вареного рису. Посолити, поперчити. Дати трохи майонезу. Страву можна безкінечно обкладати всілякою яриною.
 
   
Існує ще один стиль салатів, дуже знайомий багатьом не лише в Галичині.
 
   
Змащуємо дно тарілки майонезом. Потім викладаємо... накраяними окремо звареними фрикадельками. Це може бути також будь-який різновид приготованих на м’ясному фарші порізаних котлеток. Відтак додаємо склянку тертої на соломку вареної моркви, потім тертий варений бурячок. Солимо і змащуємо томатною пастою (або готовим кетчупом) і знову майонез та зеленина...
 
   
Весна — це насамперед щось новеньке, легеньке і зелене. Дочекаємось підбілу і кропиви, а там — і лобода, і шпинат...
 
   
Молоденьку кропиву, яка лише пробилась крізь торішнє листя, збираємо так, як збирають пелюстки троянд чи найдорожчий чай. Це заняття дуже зворушливе і варто, щоби не зіпсувати весняного настрою, одягнути гумові рукавички. Обдаємо принесену додому кропиву окропом і витискуємо воду з ніжно-зеленої маси. Січемо дрібно. Це є основа будь-якої наступної композиції. Класично — варене яйце і дрібненька зелена цибуля. Трохи солі. Дехто додає горіхи.
 
   
Можливий варіант: змішати з манкою і, додавши жовтків, висмажити, як котлети (фрикадельки чи відбивні). Потім, покришивши це, можна заправити сметаною чи майонезом. Але дуже трішки, щоб не зіпсути ніжного смаку. Цю основу можна використати як одну з верств «шуби», яка від цього дістане цікавий темний колорит. Замість манки можливі терті сухарі.
 
   
Приблизно така ж технологія з молоденьким шпинатом чи щавлем.
 
   
Найперші зелені пагони підбілу вживаються в салат лише свіжі, добре промиті, дрібно порізані. За смаком можна додавати трішки оцту. Бажано, виноградного, чи хоча б яблучного. Словом, будь яка зеленина прикрасить страву і принесе сподівання на скору весну.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


Аренда автомобиля за рубежом в… Киеве. Правильная аренда?
Помните комедию «Укрощение строптивого» с участием Адриано Челентано? Улетая на семинар фермеров по выращиванию брюссельской капусты, герой фильма Илия оставляет прямо у трапа самолета свое неизменное средство передвижения — велосипед. Это означает о
Туры на Новый Год: где же встречать Новый Год?
Где встретить Новый год? Чем ближе Новый год, тем настойчивее мучает вопрос, а где, собственно, его встречать? С одной стороны, это домашний праздник. Так что в самый раз отметить его в родных пенатах...
Туры в царство фьордов в Норвегии
Несмотря на то, что более половины территории Норвегии лежит за Полярным кругом, море у ее берегов не замерзает. Это позволяет экскурсионным судам в Норвегии почти круглый год плавать вдоль побережья, а их пассажирам - любоваться на настоящее чудо пр
Набатейское царство: эхо времени
Набатейцы не пахали, не сеяли, не строили домов, не пили вина. Тех, кто нарушал это табу, убивали. Все что у них было - умещалось на горбе верблюда. Никто не знал пустыню лучше, чем они, и никто не мог выжить в песках дольше, чем они. На всем пути из
Парк мифологических скульптур в Лаосе
Вьентьян, "Ароматный город", совсем не похож на столицу. Он напоминает скорее маленький провинциальный городок, где все дышит прошлым, где дешевы товары на улице и приветливы жители, где вам охотно покажут немногочисленные достопримечательности… зане
Австралія - клімат
Значна частина Австралії лежить у тропіках, північ - у субекваторіальних широтах, південь - у субтропічних. Сумарна сонячна радіація постійно висока: на півночі і півдні - близько 590 кДж/см2 на рік, у внутрішніх районах - 750 кДж/см2; радіаційний ба