+38 044 270 60 44
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ

Галицькі страви


Ябчанка — від спраги й голоду
Корінні бабці Станіслава (нині Івано-Франківська), а таких залишилось небагато, добре знають, як у спекотливий день погамувати спрагу. Але не просто напоїти, а ще й одночасно нагодувати. Вони вміють приготувати ябчанку. Спробуймо і ми, випитавши у старших ґаздинь.
 
   
Отже, беремо приблизно кілограм яблук, ріжемо навпіл, вибираємо серединки, вирізаємо очка і хвостики. Варимо з них компот у немалому баняку. Стежимо, щоб яблука не розварилися, а лише стали м’якими. Проціджуємо вариво через друшляк. У склянці компоту — не гарячого — розчиняємо ложку-півтори борошна. Тоді виливаємо до решти рідини. Яблука протираємо в неї крізь сито. В цей «кисіль» додаємо декілька ложок (важливо не пересолодити) цукру і чайну ложечку кориці. Усе разом доводимо до кипіння. Тепер почекаємо, аби охололо. Додамо доброї сметани. Ябчанку можна пити, а як трохи густіша — навіть їсти ложкою. Алєґансько!
 
   
Молочний суп з печених яблук
Для приготування цієї страви потрібно літру молока, зо п’ять яблук, декілька ложок цукру, жменю-дві малини і трохи терпіння. Терплячість необхідна для того, щоб кип’ятити молоко, аж поки не вивариться хоча б на третину. Аби не бігло, дайте йому спочатку піднятися, а тоді зніміть з плити на декілька хвилин і знову ставте на маленький вогонь. Поки молоко булькає, печіть яблука — цілі, з лушпинкою, лише без хвостиків. Як спечуться, почистіть, виріжте серединки, покрайте на дрібні шматки і разом з ложкою цукру вкиньте до молока. Дайте ще хвильку покипіти. Тепер знімайте з плити, доцукруйте на ваш смак, накрийте кришкою, зачекайте, щоб зовсім охололо і додайте свіжої малини. Взимку такої смакоти не поїсте...
 
   
Зупа для чоловіків
«Зупа» — це галицизм, що походить з німецької від Suppe. А солодкі зупи, як галицька страва, цілком можливо, з’явилися в тутешній кухні з часів приналежності цієї території до Австро-Угорщини. Ось одна з них, що особливо смакуватиме чоловікам-гурманам. Вишнева на вині. Якщо готувати її для чотирьох персон, то треба взяти приблизно 750 грам вишень без кісточок (можна й суміш ягід), 600 мілілітрів білого вина, 150 грам цукру, чотири скибки білого хліба, грам 50 масла, пакетик ванілі.
 
   
Вишні варять до готовності у вині із 100 грамами цукру. Наливають у тарілки. Кубики білого хліба смажать на маслі, додають решту цукру, щоб на сковорідці він набрав золотавого кольору карамелі. Висипавши смажений хліб на окрему тарілку, посипають його ваніллю. Ділять солодкі сухарі порівну, щоб чоловіки-гурмани не посварилися. А тепер: ложку зупи — декілька сухариків, ложку зупи — декілька сухариків... І так до дна.
 
   
Морс на другий день по святі
Один закарпатський письменник розповів нам, що на ранок після вчорашнього бучного свята добре йде морс із ґоґодзів (брусниць). Але він добре йде і без свята. Візьміть склянку-дві брусниць (якщо у вашому регіоні вони недоступні, то замініть журавлиною, але це трохи інше) і висипте у півтори літри окропу. Варіть хвилин п’ять. Ягідки розімніть товкачиком. Закип’ятіть ще раз. Суміш процідіть через густе сито і через нього ж протріть брусниці. Додайте півсклянки цукру (втім — до смаку) і знову дайте закипіти. Пийте холодним.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


Горнолыжные курорты Финляндии. Горнолыжный отдых в Финляндии
Отдых в Финляндии зимой вернет бодрость, силы и здоровье. Финляндия - страна близкая и, казалось бы, хорошо известная. Но, оказывается есть в Финляндии и горнолыжные курорты с отличным горнолыжным отдыхом зимой!
Швейцария: для отдыха здесь есть все, кроме теплого моря
В Швейцарии, если вы человек активный, для вас всегда найдется подходящее развлечение на отдыхе. Можно отправиться пешком по горам, либо самостоятельно, либо по специально разработанным маршрутам, в том числе многодневным.
Отдых на Сардинии, истинно итальянском острове
Откуда пошло название этого итальянского острова, Сардиния, сегодня уже вряд ли кто-нибудь точно знает. Согласно одной из легенд, в доисторические времена на эту дикую землю занесло племянника Геркулеса по имени Сардус. Его потомки стали именоваться
Гнезно – первая историческая столица Польши
Гнезно. Первая историческая столица Польши, главный центр т.н. Пястовского пути, соединяющего места, связанные с началом образования древнепольского государства. Здесь начался процесс объединения славянских племен, завершенный князем Мешко I - первым
Достопримечательности Бирмы: пляжи, ступы и... военная хунта
Вся жизнь этой страны полностью подчинена законам буддизма, который накладывает отпечаток буквально на все: на архитектуру, быт, отношения и т. д. Многое из того, что мы увидели в Бирме, относится к категории "лучше один раз увидеть".
Відпочинок в Славське - центрі гірськолижного спорту. Історія селища Славське
Якщо підійти до справи неформально, то Славському краще підходить статус селища не міського типу, а — курортного. Адже протягом десятків років основні події тутешнього життя пов’язані з туризмом, відпочинком, лижами, і відбуваються вони переважно взи