+38 044 270 6044
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ

Галицькі страви


Ябчанка — від спраги й голоду
Корінні бабці Станіслава (нині Івано-Франківська), а таких залишилось небагато, добре знають, як у спекотливий день погамувати спрагу. Але не просто напоїти, а ще й одночасно нагодувати. Вони вміють приготувати ябчанку. Спробуймо і ми, випитавши у старших ґаздинь.
 
   
Отже, беремо приблизно кілограм яблук, ріжемо навпіл, вибираємо серединки, вирізаємо очка і хвостики. Варимо з них компот у немалому баняку. Стежимо, щоб яблука не розварилися, а лише стали м’якими. Проціджуємо вариво через друшляк. У склянці компоту — не гарячого — розчиняємо ложку-півтори борошна. Тоді виливаємо до решти рідини. Яблука протираємо в неї крізь сито. В цей «кисіль» додаємо декілька ложок (важливо не пересолодити) цукру і чайну ложечку кориці. Усе разом доводимо до кипіння. Тепер почекаємо, аби охололо. Додамо доброї сметани. Ябчанку можна пити, а як трохи густіша — навіть їсти ложкою. Алєґансько!
 
   
Молочний суп з печених яблук
Для приготування цієї страви потрібно літру молока, зо п’ять яблук, декілька ложок цукру, жменю-дві малини і трохи терпіння. Терплячість необхідна для того, щоб кип’ятити молоко, аж поки не вивариться хоча б на третину. Аби не бігло, дайте йому спочатку піднятися, а тоді зніміть з плити на декілька хвилин і знову ставте на маленький вогонь. Поки молоко булькає, печіть яблука — цілі, з лушпинкою, лише без хвостиків. Як спечуться, почистіть, виріжте серединки, покрайте на дрібні шматки і разом з ложкою цукру вкиньте до молока. Дайте ще хвильку покипіти. Тепер знімайте з плити, доцукруйте на ваш смак, накрийте кришкою, зачекайте, щоб зовсім охололо і додайте свіжої малини. Взимку такої смакоти не поїсте...
 
   
Зупа для чоловіків
«Зупа» — це галицизм, що походить з німецької від Suppe. А солодкі зупи, як галицька страва, цілком можливо, з’явилися в тутешній кухні з часів приналежності цієї території до Австро-Угорщини. Ось одна з них, що особливо смакуватиме чоловікам-гурманам. Вишнева на вині. Якщо готувати її для чотирьох персон, то треба взяти приблизно 750 грам вишень без кісточок (можна й суміш ягід), 600 мілілітрів білого вина, 150 грам цукру, чотири скибки білого хліба, грам 50 масла, пакетик ванілі.
 
   
Вишні варять до готовності у вині із 100 грамами цукру. Наливають у тарілки. Кубики білого хліба смажать на маслі, додають решту цукру, щоб на сковорідці він набрав золотавого кольору карамелі. Висипавши смажений хліб на окрему тарілку, посипають його ваніллю. Ділять солодкі сухарі порівну, щоб чоловіки-гурмани не посварилися. А тепер: ложку зупи — декілька сухариків, ложку зупи — декілька сухариків... І так до дна.
 
   
Морс на другий день по святі
Один закарпатський письменник розповів нам, що на ранок після вчорашнього бучного свята добре йде морс із ґоґодзів (брусниць). Але він добре йде і без свята. Візьміть склянку-дві брусниць (якщо у вашому регіоні вони недоступні, то замініть журавлиною, але це трохи інше) і висипте у півтори літри окропу. Варіть хвилин п’ять. Ягідки розімніть товкачиком. Закип’ятіть ще раз. Суміш процідіть через густе сито і через нього ж протріть брусниці. Додайте півсклянки цукру (втім — до смаку) і знову дайте закипіти. Пийте холодним.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


Работа в Китае для студентов – прикладные реалии и возможности
Работа в Китае для студентов. Работа в Китае для европейцев – прикладные реалии и возможности. Два года назад я наведалась в гости к друзьям в Пекин и Шанхай.
Тур по Непалу: горы, Гималаи…
Короче, не долго думая, мы прыгнули в первый слипер-класс (со спасительным кондиционером) и наутро уже были в Горакпуре, что в двух часах езды от непальской границы. На платформе нас уже встречали шустрые индусы, которые даже не дали нам пораскинуть
Языковые школы за рубежом. Лучшее - детям
Дважды в год многие языковые школы за рубежом существенно расширяют спектр предлагаемых программ. А все потому, что наступают школьные каникулы и количество юных слушателей именно в это время резко возрастает. А спрос, как известно, рождает предложен
Самые высокие здания мира
Расхожая истина - размер не имеет значения - похоже, не относится к высоте зданий. Человек стремился добраться до неба еще с библейских времен - начиная с возведения Вавилонской башни. Но вплоть до 19-го столетия увеличение высоты зданий означало уто
Достопримечательности юга Чили
Юг страны заметно отличается от других регионов Чили по природно-климатическим условиям и ландшафтам. Здесь выпадает достаточно много осадков и мало солнечных дней, зимы прохладны, да и летом средняя температура не поднимается выше 18 С.
Израиль. Одых и прекрасные впечатления.
Туры в Израиль интересны для тех кто хочет просто отдохнуть от повседневных забот, для интересующихся историей и культурой и для желающих побывать в Святых местах.