+38 044 270 60 44
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ

Гуцульська кухня: печеня


Печеня по-гуцульськи
 
Складники
 
М'ясо: 300 г телятини, 1 упаковка майонезу, велика цибулина, сіль, суміш спецій «Для шашлику», склянка бульйону.
Гриби: 500 г білих грибів (печериць, маслюків), 50 г вершкового масла, 50 г сметани, сіль.
Картопляники: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
А також: 30 г масла, 20 г часнику, кріп, петрушка.
 
Цю страву готують на Івано-Франківщині. У невеликий глиняний горщечок, розрахований на одну порцію, складають тушковане м'ясо, гриби та пляцки (картопляники, вони ж деруни). А потім посудину ставлять у духовку і запікають.
 
Отже, спочатку м'ясо смажимо до золотистої скоринки. (Пропонуємо перед цим на кілька годин його замаринувати. Маринад — потерта цибуля, вимішана з майонезом та меленим чорним перцем.) Додаємо бульйон і тушкуємо до готовності. Окремо готуємо гриби: чистимо, миємо, дрібно нарізаємо і смажимо на вершковому маслі. Через 3-5 хв. вливаємо сметану і тримаємо на вогні ще стільки ж. Тепер найголовніший складник печені — картопляники. Тремо на найдрібнішій терці сиру картоплю, цибулину, додаємо яйця, борошно, масу збиваємо і випікаємо млинці на сковорідці.
 
У горщечок на дно кладемо шматочок масла, тоді кілька картопляників: не гіркою, а по боках посудини. На млинці викладаємо частину м'яса із соусом. Розрівнюємо, прикриваємо картопляниками. Зверху — частина грибів з підливою і знову картопляники. Чергуємо шари, допоки не заповнимо горщечок на дві третини. Закриваємо кришкою (обов'язково!) і ставимо на 10-15 хв. в духовку, розігріту до 200 градусів. За 5 хв. до кінця запікання можна додати зубок часнику і подрібнену зелень.
 
 
Печеня панська з овочами
 
Складники
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — -картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.

 

Для картопляників: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
Кількість овочів довільна: одна велика морквина, жменя стручкової квасолі, кілька суцвіть цвітної капусти, 2-3 помідори.
Соус: столова ложка борошна, столова ложка вершкового масла, склянка молока, 2 яйця, 2 столові ложки тертого сиру, 2 столові ложки сметани, сіль.
А також: 30 г масла, спеції.
 
Овочеву печеню вам запропонують на Буковині. Тут картопляники перекладають різною городиною і заливають особливим соусом. Страву готують без м'яса.
 
Печемо картопляники. Для цього картоплю натираємо на терці з великими отворами. Додаємо терту цибулину, яйця, борошно, смажимо у великій кількості олії до рум'яної шкірочки. Окремо готуємо овочі: відварюємо моркву, цвітну капусту, стручкову квасолю — це все ріжемо на шматочки. Смажимо помідори, попередньо знімаючи з них шкірочку.
 
Одночасно робимо соус. Смажимо столову ложку борошна у столовій ложці масла. Як тільки борошно злегка пожовтіє, вливаємо молоко і доводимо соус до густоти сметани, солимо й вистуджуємо. В охолоджений вбиваємо яйця, додаємо тертий сир і сметану, все ретельно вимішуємо.
 
В посудину — неглибоку каструлю або глиняний горщечок, — кладемо млинці. Перемішуємо підсолені овочі і частину їх викладаємо на картопляники. Заливаємо 2-3 столовими ложками соусу, прикриваємо млинцями, зверху — знову овочі, знову соус і млинці. Зверху виливаємо решту соусу, кладемо шматочок масла, посипаємо тертим твердим сиром. Запікаємо в духовці відкритим, допоки не зарум'яниться сир. Якщо печеня в каструльці — готову страву слід перевернути на таріль.
 
Печеня з бринзою
 
Складники
 
Картопляники: 300 г сирої картоплі, 200 г картопляного пюре, 2 яйця, 100 г борошна, велика цибулина, 2-3 зубки часнику, суміш спецій "Для овочевих салатів" або ж "Для омлету", сіль.
Фарш: 200 г кисломолочного сиру, 50 г бринзи, 2 яйця, мелений чорний перець, сіль.
Суміш: 50 г сиру, 50 г бринзи — перетерти.
А також: 100 г сметани, кріп, петрушка.
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.
 
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


Парки развлечений Европы: Диснейленд и Порт-Авентура. Отдых для детей!
Где еще найти отдых для своих детей как не посетив парки развлечений Европы, прежде всего – «Диснейленд» в Париже и «Порт-Авентура» в Испании. Где ребенок может полноценно отдохнуть, как не в парке развлечений! Тем более, что ехать слишком далеко...
Пора поступать в вуз зарубежом
Зачастую можно услышать два взаимоисключающих мнения. Одни утверждают, что за границей наши соотечественники, в том числе и студенты, никому не нужны. Другие же, напротив, считают, что Запад
Таймшер: кот в красивом мешке
У нас зазвонил телефон, и милый девичий голос, захлебываясь от радости, сообщил, что наш номер телефона выиграл в компьютерной лотерее приз — два бесплатных авиабилета в Испанию — и нас просят приехать за ними туда-то и во столько-то.
Туры в Эстонию: отдых в Пярну
Эх, я в Эстонии каждый год бываю, вот только в этом не получилось. Плохого там ничего абсолютно нет (и в этом году тоже), правда вот число магазинчиков поубавилось по сравнению с прошлыми годами, число кафешек
История Крыма. Путешествие в Алустон
Впервые Алустон - так назывался курорт в Средневековье - упоминается в письменных источниках VI века. Много веков назад Алушта была приморской твердыней
Туры в Израиль с Библией в руках
Покупая путевки в Израиль, турист обращает внимание на цены. Особенно это касается паломнических туров в Израиль. В данном случае туриста меньше интересует, какими будут отели в Израиле. Больше интересуют места, которые он сможет посетить.