+38 044 270 60 44
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Активный отдых Отели ТК БУКОВЕЛЬ (SPO)

530

1 дня / 0 ночей

Гуцульська кухня: печеня


Печеня по-гуцульськи
 
Складники
 
М'ясо: 300 г телятини, 1 упаковка майонезу, велика цибулина, сіль, суміш спецій «Для шашлику», склянка бульйону.
Гриби: 500 г білих грибів (печериць, маслюків), 50 г вершкового масла, 50 г сметани, сіль.
Картопляники: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
А також: 30 г масла, 20 г часнику, кріп, петрушка.
 
Цю страву готують на Івано-Франківщині. У невеликий глиняний горщечок, розрахований на одну порцію, складають тушковане м'ясо, гриби та пляцки (картопляники, вони ж деруни). А потім посудину ставлять у духовку і запікають.
 
Отже, спочатку м'ясо смажимо до золотистої скоринки. (Пропонуємо перед цим на кілька годин його замаринувати. Маринад — потерта цибуля, вимішана з майонезом та меленим чорним перцем.) Додаємо бульйон і тушкуємо до готовності. Окремо готуємо гриби: чистимо, миємо, дрібно нарізаємо і смажимо на вершковому маслі. Через 3-5 хв. вливаємо сметану і тримаємо на вогні ще стільки ж. Тепер найголовніший складник печені — картопляники. Тремо на найдрібнішій терці сиру картоплю, цибулину, додаємо яйця, борошно, масу збиваємо і випікаємо млинці на сковорідці.
 
У горщечок на дно кладемо шматочок масла, тоді кілька картопляників: не гіркою, а по боках посудини. На млинці викладаємо частину м'яса із соусом. Розрівнюємо, прикриваємо картопляниками. Зверху — частина грибів з підливою і знову картопляники. Чергуємо шари, допоки не заповнимо горщечок на дві третини. Закриваємо кришкою (обов'язково!) і ставимо на 10-15 хв. в духовку, розігріту до 200 градусів. За 5 хв. до кінця запікання можна додати зубок часнику і подрібнену зелень.
 
 
Печеня панська з овочами
 
Складники
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — -картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.

 

Для картопляників: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
Кількість овочів довільна: одна велика морквина, жменя стручкової квасолі, кілька суцвіть цвітної капусти, 2-3 помідори.
Соус: столова ложка борошна, столова ложка вершкового масла, склянка молока, 2 яйця, 2 столові ложки тертого сиру, 2 столові ложки сметани, сіль.
А також: 30 г масла, спеції.
 
Овочеву печеню вам запропонують на Буковині. Тут картопляники перекладають різною городиною і заливають особливим соусом. Страву готують без м'яса.
 
Печемо картопляники. Для цього картоплю натираємо на терці з великими отворами. Додаємо терту цибулину, яйця, борошно, смажимо у великій кількості олії до рум'яної шкірочки. Окремо готуємо овочі: відварюємо моркву, цвітну капусту, стручкову квасолю — це все ріжемо на шматочки. Смажимо помідори, попередньо знімаючи з них шкірочку.
 
Одночасно робимо соус. Смажимо столову ложку борошна у столовій ложці масла. Як тільки борошно злегка пожовтіє, вливаємо молоко і доводимо соус до густоти сметани, солимо й вистуджуємо. В охолоджений вбиваємо яйця, додаємо тертий сир і сметану, все ретельно вимішуємо.
 
В посудину — неглибоку каструлю або глиняний горщечок, — кладемо млинці. Перемішуємо підсолені овочі і частину їх викладаємо на картопляники. Заливаємо 2-3 столовими ложками соусу, прикриваємо млинцями, зверху — знову овочі, знову соус і млинці. Зверху виливаємо решту соусу, кладемо шматочок масла, посипаємо тертим твердим сиром. Запікаємо в духовці відкритим, допоки не зарум'яниться сир. Якщо печеня в каструльці — готову страву слід перевернути на таріль.
 
Печеня з бринзою
 
Складники
 
Картопляники: 300 г сирої картоплі, 200 г картопляного пюре, 2 яйця, 100 г борошна, велика цибулина, 2-3 зубки часнику, суміш спецій "Для овочевих салатів" або ж "Для омлету", сіль.
Фарш: 200 г кисломолочного сиру, 50 г бринзи, 2 яйця, мелений чорний перець, сіль.
Суміш: 50 г сиру, 50 г бринзи — перетерти.
А також: 100 г сметани, кріп, петрушка.
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.
 
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

 

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ


О, Гоа! Гоа, - ты рай для отдыха!
Итак, Гоа. История Гоа, этого замечательного и непознанного штата загадочной страны Индии заслуживает отдельного описания. Начинается она в III веке до н.э., когда империя Маура основала Гоа.
Отзывы об отдыхе на Крите
На севере Крита море не всегда спокойное и чистое. Лучше всего - на южном побережье. Вода - просто хрусталь, но при этом заметно холоднее, чем на севере (см. выше). Однодневный круиз на пароме на Санторин - советую, но все будет не просто галопом, а
Андорра: столица горнолыжного отдыха Европы
Земли Андорры, самого крупного из самых мелких, карликовых государств Европы, обнаружить на карте довольно сложно. По правде сказать, на многих картах земных полушарий Андорры попросту нет. Не Андорра, а так, цифра какая-то между Испанией и Францией.
Горные лыжи для детей. Детский горнолыжный отдых
Речь в этой статье о детском горнолыжном отдыхе пойдет о самых маленьких – 3-4 года. Вы сознательно сделали выбор между детским садом и горнолыжной школой в пользу последней, рассчитывая попробовать Вашего ребенка на лыжах и надеясь освободить нескол
Гольф на Бали
Основные гольф клубы на Бали:Бали Голф Кантри Клуб, Бали Хандара Косайдо Кантри Клуб, Нирвана Голф
Таиланд в мае и его причуды
Вы когда-нибудь бывали в Таиланде? Нет? Не беда! Мы отправимся с Вами туда прямо сейчас, но …в своем воображении. Что же это такое, Таиланд? Очень важной частью жизни этой страны является Буддизм. Поскольку практически все население в Таиланде - будд