+38 044 270 6044
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Що приготувати в поході?

«Ну, просто згущена енергія вівсянки»
Це дуже добра штука. По-перше, смачна. По-друге, поживна. Ми варимо її, щоб «підзарядитися» перед тривалим переходом, перед штурмом вершини, якщо треба швиденько кудись «добігти» і не буде часу зупинятися на обід. Отже, це сніданок. «Тримає» годин шість — їсти не хочеться, тільки пити. Тому варіть багато чаю — що не вип'єте, беріть із собою.
 
   
Ми цю страву називаємо «вівсянка на згущенці».
 
   
Беремо крупу «Геркулес», будь-яку, але ліпше швидкого приготування. На п'ятьох чоловік — трилітровий казанок. Вода закипає, вкидаємо дрібку солі, всипаємо кашу (пропорції крупи і води «домашні» — склянка до двох) і нехай собі булькає. Коли вже майже готова, висипаємо туди банку згущеного молока (можна й дві — це на любителя), вимішуємо і знімаємо з вогню. Одразу їмо. Деколи докидаємо в кашу родзинки, чорнослив, курагу.
 
   
Поки люди вилизують тару, робимо чай. Ми любимо «лісовий» — заварюємо його (будь-який сорт чорного) із листками й молодими гілочками чорниці, малини, ожини. Вже не цукруємо! Потім потроху відліплюємося від місця й рушаємо. Головне у перші хвилин десять, коли настає блаженна ситість і лінь, перемогти себе — піднятися і йти. Вже у наступні десять хвилин фізично відчуваєш, як усі кілокалорії стають енергією — ну, просто згущеною енергією вівсянки.
 
   
«Сушіть картоплю!»
Звичайно меню планується на довгі переходи. Придатні всі каші, які є на базарі, навіть ті, що не дуже їдяться вдома — пшенична і ячнева. Береться з розрахунку: на один раз — 75 грам сухої крупи на людину. Пшоняна й кукурудзяна каші наварюються більше, вистачає 60 грамів на кожного. Квасоля, горох — звечора намочив, зранку зварив. Олію не беру. Ліпше тушонку: половину банки перекинув у кашу звечора, решту — зранку. Сало, звісно. Так, щоб шкварки з цибулькою до каші. Картоплю — на рагу. От якраз про це.
 
   
Картопля тяжка, нести її важко, багато в рюкзак не візьмеш. Тому її треба сушити. Варимо вдома стару картоплю в мундирах — без солі, майже до готовності. Чистимо і ріжемо на скибки. Які загрубі? Десь на пів сантиметра. Плястерки складаємо на деко і — в духовку. Вогонь середній. Сушимо до світло-коричневого кольору. Так, щоб картопля стала «дзвінка». Коли її поскладати в склянку банку і потрясти посудиною, то картопля торохтить. До речі, в банці вона може стояти рік і не зіпсується. Як ідемо в гори, перекладаємо її в полотняний мішечок (скляних баньок у поході краще уникати).
 
   
Сушена картопля дуже легка, її можна багато взяти і багато з неї зварити. Що саме? Передовсім зупи (супи — авт.), різні рагу — картоплю тушкувати з цибулею, тушонкою, шкварками. Зупу завжди варимо на вечерю — переважно з пакетів і брикетів. Рідка гаряча їжа після дня переходу конче потрібна — людина втрачає рідину, це слід компенсувати. Коли у казані закипає вода, кидаємо жменьку сушеної бараболі — трохи менше, аніж на домашню зупу. Кипить хвилин зо п'ять. За цей час картопля набухає і стає звичайною вареною, але дуже доброю. Тоді всипаємо пакет зупи, доварюємо за його інструкцією. Беремося за ложки.
 
   
Є й десерт. Назбирати дорогою ягід у казанок і вилити туди банку згущеного молока. До чаю чи кави. Рекомендую!
 
   
«Божественні ковбаски»
Що таке особливе можна знайти в поході, чого зовсім немає вдома? Це ватра. Людина тисячі років грілась біля багаття, готувала їжу на відкритому вогні. В поході я намагаюсь використати вогнище максимально.
 
   
Дома можна зварити все те саме, що і на багатті. А от, щоб засмажити або підкоптити, конче потрібні грань та дим. Смажу практично будь-який харчовий продукт, який можна настромити на патичок. Якщо це зробити вправно, то отримаємо смакоту.
 
   
Ковбаса буває смачною, але засмажена на вогні — вона божественно смачна. Єдине зауваження з мого досвіду: це не мають бути ковбаси типу «Дрогобицької». Вони містять мало жиру, а смаження на вогні практично не змінює їх смакових властивостей.
 
   
Скибочку хліба можна перетворити на чудову грінку. Для цього бажано крапнути на неї олії або помастити маслом. Нанизуєте на патичок і тримаєте над гранню до утворення хрусткої шкоринки. Про всяк випадок нагадую загальновідому істину — смажити краще не в полум'ї, а саме на жару. Контакту вогню з їжею, яка смажиться, слід уникати.
 
   
М'ясні продукти, такі як ковбаси, шинки, грудинки, можуть зіпсуватись задовго до кінця походу. Вибираючи їх для мандрівки, варто надавати перевагу тим продуктам, в яких менше води — копченішим, сухішим і жирнішим. Їх треба загортати в папір, у поліетилені такі речі псуються швидше.
 
   
Коли я підозрюю, що ковбаса може «не дотягнути» і зіпсуватись раніше, ніж її з'їдять, то на кожному привалі, коли догорає вогнище, підкопчую її.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Алкоголь в Норвегии: цены в Норвегии на водку, пиво и прочее спиртное
"Запасайся горючим", - посоветовал он. "Каким еще горючим?" - спросил я недоверчиво. "Водкой", - отвечал путешественник лаконично.
Культура Голландии. Традиции Голландии. Кухня Голландии
Нидерланды являются родиной множества известнейших художников. Первым из целой плеяды великих мастеров холста был Иероним Босх, чьи работы на религиозную тематику наполнены страхом. Часто он изображал ужасных созданий и людей, находящихся при смерти.
Культура Словении. Традиции Словении. Кухня Словении
Словенский язык является южно-славянским языком с письменностью на основе романского алфавите. Он имеет общие корни с хорватским и сербским языками, но существенно от них отличается. Словенский язык грамматически очень сложен, так как там огромное ко
Тур на своем автомобиле по Германии: что нужно знать и чего не стоит делать
Германия — рай для туристов. В пору золотой осени Боденское озеро и романтические пейзажи вдоль Рейна и Мозеля манят тысячи путешественников. Прокатиться на авто по «Дороге немецких сказок» или «Немецкому винному пути», увидеть идиллические
Тур по Польше. Отдых в Польше. Зимний отдых в Польше
Недооценивают пока украинские туристы Польшу. Многие почему-то уверены: престижнее сказать, что отдыхал в Германии или, скажем, во Франции, чем в Польше. Имидж страны, наверное, подпортил челночный бум начала 90-х, когда туда за дешевым, но вполне ка
Путешествие по Шри-Ланке: великая сила заклятья
Кaк-тo во время путешествия по Шри Ланке у нас выпало свободное время, и Абеи, наш гид, предложил посмотреть небольшой городок Нувара-Элия, горный курорт, который британцам так напоминал Шотландию, что здесь отдыхали офицеры колониальных войск (даже