Курс валют:
18.12.18
$ = 29.07 грн
€ = 32.89 грн
+38 044 270 6044
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Що приготувати в поході?

«Ну, просто згущена енергія вівсянки»
Це дуже добра штука. По-перше, смачна. По-друге, поживна. Ми варимо її, щоб «підзарядитися» перед тривалим переходом, перед штурмом вершини, якщо треба швиденько кудись «добігти» і не буде часу зупинятися на обід. Отже, це сніданок. «Тримає» годин шість — їсти не хочеться, тільки пити. Тому варіть багато чаю — що не вип'єте, беріть із собою.
 
   
Ми цю страву називаємо «вівсянка на згущенці».
 
   
Беремо крупу «Геркулес», будь-яку, але ліпше швидкого приготування. На п'ятьох чоловік — трилітровий казанок. Вода закипає, вкидаємо дрібку солі, всипаємо кашу (пропорції крупи і води «домашні» — склянка до двох) і нехай собі булькає. Коли вже майже готова, висипаємо туди банку згущеного молока (можна й дві — це на любителя), вимішуємо і знімаємо з вогню. Одразу їмо. Деколи докидаємо в кашу родзинки, чорнослив, курагу.
 
   
Поки люди вилизують тару, робимо чай. Ми любимо «лісовий» — заварюємо його (будь-який сорт чорного) із листками й молодими гілочками чорниці, малини, ожини. Вже не цукруємо! Потім потроху відліплюємося від місця й рушаємо. Головне у перші хвилин десять, коли настає блаженна ситість і лінь, перемогти себе — піднятися і йти. Вже у наступні десять хвилин фізично відчуваєш, як усі кілокалорії стають енергією — ну, просто згущеною енергією вівсянки.
 
   
«Сушіть картоплю!»
Звичайно меню планується на довгі переходи. Придатні всі каші, які є на базарі, навіть ті, що не дуже їдяться вдома — пшенична і ячнева. Береться з розрахунку: на один раз — 75 грам сухої крупи на людину. Пшоняна й кукурудзяна каші наварюються більше, вистачає 60 грамів на кожного. Квасоля, горох — звечора намочив, зранку зварив. Олію не беру. Ліпше тушонку: половину банки перекинув у кашу звечора, решту — зранку. Сало, звісно. Так, щоб шкварки з цибулькою до каші. Картоплю — на рагу. От якраз про це.
 
   
Картопля тяжка, нести її важко, багато в рюкзак не візьмеш. Тому її треба сушити. Варимо вдома стару картоплю в мундирах — без солі, майже до готовності. Чистимо і ріжемо на скибки. Які загрубі? Десь на пів сантиметра. Плястерки складаємо на деко і — в духовку. Вогонь середній. Сушимо до світло-коричневого кольору. Так, щоб картопля стала «дзвінка». Коли її поскладати в склянку банку і потрясти посудиною, то картопля торохтить. До речі, в банці вона може стояти рік і не зіпсується. Як ідемо в гори, перекладаємо її в полотняний мішечок (скляних баньок у поході краще уникати).
 
   
Сушена картопля дуже легка, її можна багато взяти і багато з неї зварити. Що саме? Передовсім зупи (супи — авт.), різні рагу — картоплю тушкувати з цибулею, тушонкою, шкварками. Зупу завжди варимо на вечерю — переважно з пакетів і брикетів. Рідка гаряча їжа після дня переходу конче потрібна — людина втрачає рідину, це слід компенсувати. Коли у казані закипає вода, кидаємо жменьку сушеної бараболі — трохи менше, аніж на домашню зупу. Кипить хвилин зо п'ять. За цей час картопля набухає і стає звичайною вареною, але дуже доброю. Тоді всипаємо пакет зупи, доварюємо за його інструкцією. Беремося за ложки.
 
   
Є й десерт. Назбирати дорогою ягід у казанок і вилити туди банку згущеного молока. До чаю чи кави. Рекомендую!
 
   
«Божественні ковбаски»
Що таке особливе можна знайти в поході, чого зовсім немає вдома? Це ватра. Людина тисячі років грілась біля багаття, готувала їжу на відкритому вогні. В поході я намагаюсь використати вогнище максимально.
 
   
Дома можна зварити все те саме, що і на багатті. А от, щоб засмажити або підкоптити, конче потрібні грань та дим. Смажу практично будь-який харчовий продукт, який можна настромити на патичок. Якщо це зробити вправно, то отримаємо смакоту.
 
   
Ковбаса буває смачною, але засмажена на вогні — вона божественно смачна. Єдине зауваження з мого досвіду: це не мають бути ковбаси типу «Дрогобицької». Вони містять мало жиру, а смаження на вогні практично не змінює їх смакових властивостей.
 
   
Скибочку хліба можна перетворити на чудову грінку. Для цього бажано крапнути на неї олії або помастити маслом. Нанизуєте на патичок і тримаєте над гранню до утворення хрусткої шкоринки. Про всяк випадок нагадую загальновідому істину — смажити краще не в полум'ї, а саме на жару. Контакту вогню з їжею, яка смажиться, слід уникати.
 
   
М'ясні продукти, такі як ковбаси, шинки, грудинки, можуть зіпсуватись задовго до кінця походу. Вибираючи їх для мандрівки, варто надавати перевагу тим продуктам, в яких менше води — копченішим, сухішим і жирнішим. Їх треба загортати в папір, у поліетилені такі речі псуються швидше.
 
   
Коли я підозрюю, що ковбаса може «не дотягнути» і зіпсуватись раніше, ніж її з'їдять, то на кожному привалі, коли догорає вогнище, підкопчую її.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

"Отдых в ОАЭ - раз. Отдых в ОАЭ - два. Отдых в ОАЭ - три. Продано!"
ОАЭ — это семь эмиратов, которые отличаются друг от друга, хотя и расположены по соседству. Столица ОАЭ Абу-Даби — очень красивый современный город небоскребов и мечетей. При всей своей красоте столица ОАЭ Абу-Даби прежде всего - деловой центр. Самый
Отдых на Филиппинах – отзывы туристов
Я летела до Катара (5 часов), потом еще чуть-чуть до Сингапура (8 часов) и еще немного до Филиппин (4 часа). Из прохлады пустого аэропорта города Себу шагнула на улицу — и в меня врезался поток
Воспоминания о горнолыжном отдыхе в Андорре
Об Андорре написано много. Вот и в этот раз перед поездкой мы стали искать информацию о Пас де ла Каса, поскольку там никто из нас еще не был. Были просмотрены каталоги ведущих туроператоров по Андорре, затем сайты с индексом ".ad" в интернет, затем
Голландия - страна свобод. Легализованный "отдых" в Голландии
Стереотипное мнение, что Голландия – это страна, где господствуют свободные нравы, несколько преувеличено. Голландцы мало чем отличаются от нас, наши нравы ничуть не скромнее, просто власти там более либеральны.
Священная Бухара. Блистательный Самарканд
Великий Шелковый путь. Трансазиатская магистраль, игравшая некогда ведущую роль во взаимодействии культур Востока и Запада. Удивительно, но в новом тысячелетии его, похоже, ждет возрождение. Все больше людей стремится пройти дорогами его караванов и
Мандруємо по Карпатах: нові маршрути - нові враження
Пропонуємо опис не розкрученого, малоходженого маршрута, який, однак є по-своєму цікавий і пізнавальний. В його арсеналі дві вершини і найвищий карпатський водоспад. Скориставшись з публікації, можна влаштувати собі мандрівку середньої важкості на дв