Курс валют:
27.06.19
$ = 27.53 грн
€ = 30.71 грн
+38 (044) 290 48 38
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Галицькі страви

Ябчанка — від спраги й голоду
Корінні бабці Станіслава (нині Івано-Франківська), а таких залишилось небагато, добре знають, як у спекотливий день погамувати спрагу. Але не просто напоїти, а ще й одночасно нагодувати. Вони вміють приготувати ябчанку. Спробуймо і ми, випитавши у старших ґаздинь.
 
   
Отже, беремо приблизно кілограм яблук, ріжемо навпіл, вибираємо серединки, вирізаємо очка і хвостики. Варимо з них компот у немалому баняку. Стежимо, щоб яблука не розварилися, а лише стали м’якими. Проціджуємо вариво через друшляк. У склянці компоту — не гарячого — розчиняємо ложку-півтори борошна. Тоді виливаємо до решти рідини. Яблука протираємо в неї крізь сито. В цей «кисіль» додаємо декілька ложок (важливо не пересолодити) цукру і чайну ложечку кориці. Усе разом доводимо до кипіння. Тепер почекаємо, аби охололо. Додамо доброї сметани. Ябчанку можна пити, а як трохи густіша — навіть їсти ложкою. Алєґансько!
 
   
Молочний суп з печених яблук
Для приготування цієї страви потрібно літру молока, зо п’ять яблук, декілька ложок цукру, жменю-дві малини і трохи терпіння. Терплячість необхідна для того, щоб кип’ятити молоко, аж поки не вивариться хоча б на третину. Аби не бігло, дайте йому спочатку піднятися, а тоді зніміть з плити на декілька хвилин і знову ставте на маленький вогонь. Поки молоко булькає, печіть яблука — цілі, з лушпинкою, лише без хвостиків. Як спечуться, почистіть, виріжте серединки, покрайте на дрібні шматки і разом з ложкою цукру вкиньте до молока. Дайте ще хвильку покипіти. Тепер знімайте з плити, доцукруйте на ваш смак, накрийте кришкою, зачекайте, щоб зовсім охололо і додайте свіжої малини. Взимку такої смакоти не поїсте...
 
   
Зупа для чоловіків
«Зупа» — це галицизм, що походить з німецької від Suppe. А солодкі зупи, як галицька страва, цілком можливо, з’явилися в тутешній кухні з часів приналежності цієї території до Австро-Угорщини. Ось одна з них, що особливо смакуватиме чоловікам-гурманам. Вишнева на вині. Якщо готувати її для чотирьох персон, то треба взяти приблизно 750 грам вишень без кісточок (можна й суміш ягід), 600 мілілітрів білого вина, 150 грам цукру, чотири скибки білого хліба, грам 50 масла, пакетик ванілі.
 
   
Вишні варять до готовності у вині із 100 грамами цукру. Наливають у тарілки. Кубики білого хліба смажать на маслі, додають решту цукру, щоб на сковорідці він набрав золотавого кольору карамелі. Висипавши смажений хліб на окрему тарілку, посипають його ваніллю. Ділять солодкі сухарі порівну, щоб чоловіки-гурмани не посварилися. А тепер: ложку зупи — декілька сухариків, ложку зупи — декілька сухариків... І так до дна.
 
   
Морс на другий день по святі
Один закарпатський письменник розповів нам, що на ранок після вчорашнього бучного свята добре йде морс із ґоґодзів (брусниць). Але він добре йде і без свята. Візьміть склянку-дві брусниць (якщо у вашому регіоні вони недоступні, то замініть журавлиною, але це трохи інше) і висипте у півтори літри окропу. Варіть хвилин п’ять. Ягідки розімніть товкачиком. Закип’ятіть ще раз. Суміш процідіть через густе сито і через нього ж протріть брусниці. Додайте півсклянки цукру (втім — до смаку) і знову дайте закипіти. Пийте холодним.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Бангкок и Паттайя. Все в Таиланд!
Первая поездка в Таиланд была ознакомительной и немного сумбурной. Летели через Хельсинки. Два дня были в Бангкоке, а потом - в Паттайе 10 дней. Жили в 5-ти звёздном отеле DUSIT RESORT. Загорали, купались, гуляли по городу и магазинам. Были на коралл
Куба. Кусочек рая на земле
Дым кубинской сигарыи гостеприимные жители - это Куба. Мы предлагаем Вам совершить необыкновенное, увлекательнейшее путешествие на Кубу, на самый большой из Антильских островов Карибского моря - на Кубу.
Гостиницы в ОАЭ и Дубаи: все флаги в гости к нам
Известный своими уникальными гостиничными проектами Дубай снова удивляет мир. Подводный отель (гостиница) "Hydropolis" по форме будет напоминать огромную медузу, лежащую на боку.
Кухня Иордании. Иорданская кухня
Иорданская кухня, кухня Иордании, является неотъемлемой частью арабской кулинарной традиции, имея при этом множество своих характерных черт. Особенности национальной кухни и кулинарии зависят от характерного
Экскурсия в Патан - "город прекрасного"
Древний Патан отделен от непальской столицы рекой Багмати, которая у местных индуистов почитается священной. Так что можно сесть в Катманду на городской автобус и через четверть часа оказаться в Патане. Когда-то, до XVII века, столица Hепала называла
Парк мифологических скульптур в Лаосе
Вьентьян, "Ароматный город", совсем не похож на столицу. Он напоминает скорее маленький провинциальный городок, где все дышит прошлым, где дешевы товары на улице и приветливы жители, где вам охотно покажут немногочисленные достопримечательности… зане