Курс валют:
20.10.20
$ = 29.5 грн
€ = 34.33 грн
+38 (067) 384 39 50
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Галицькі страви

Ябчанка — від спраги й голоду
Корінні бабці Станіслава (нині Івано-Франківська), а таких залишилось небагато, добре знають, як у спекотливий день погамувати спрагу. Але не просто напоїти, а ще й одночасно нагодувати. Вони вміють приготувати ябчанку. Спробуймо і ми, випитавши у старших ґаздинь.
 
   
Отже, беремо приблизно кілограм яблук, ріжемо навпіл, вибираємо серединки, вирізаємо очка і хвостики. Варимо з них компот у немалому баняку. Стежимо, щоб яблука не розварилися, а лише стали м’якими. Проціджуємо вариво через друшляк. У склянці компоту — не гарячого — розчиняємо ложку-півтори борошна. Тоді виливаємо до решти рідини. Яблука протираємо в неї крізь сито. В цей «кисіль» додаємо декілька ложок (важливо не пересолодити) цукру і чайну ложечку кориці. Усе разом доводимо до кипіння. Тепер почекаємо, аби охололо. Додамо доброї сметани. Ябчанку можна пити, а як трохи густіша — навіть їсти ложкою. Алєґансько!
 
   
Молочний суп з печених яблук
Для приготування цієї страви потрібно літру молока, зо п’ять яблук, декілька ложок цукру, жменю-дві малини і трохи терпіння. Терплячість необхідна для того, щоб кип’ятити молоко, аж поки не вивариться хоча б на третину. Аби не бігло, дайте йому спочатку піднятися, а тоді зніміть з плити на декілька хвилин і знову ставте на маленький вогонь. Поки молоко булькає, печіть яблука — цілі, з лушпинкою, лише без хвостиків. Як спечуться, почистіть, виріжте серединки, покрайте на дрібні шматки і разом з ложкою цукру вкиньте до молока. Дайте ще хвильку покипіти. Тепер знімайте з плити, доцукруйте на ваш смак, накрийте кришкою, зачекайте, щоб зовсім охололо і додайте свіжої малини. Взимку такої смакоти не поїсте...
 
   
Зупа для чоловіків
«Зупа» — це галицизм, що походить з німецької від Suppe. А солодкі зупи, як галицька страва, цілком можливо, з’явилися в тутешній кухні з часів приналежності цієї території до Австро-Угорщини. Ось одна з них, що особливо смакуватиме чоловікам-гурманам. Вишнева на вині. Якщо готувати її для чотирьох персон, то треба взяти приблизно 750 грам вишень без кісточок (можна й суміш ягід), 600 мілілітрів білого вина, 150 грам цукру, чотири скибки білого хліба, грам 50 масла, пакетик ванілі.
 
   
Вишні варять до готовності у вині із 100 грамами цукру. Наливають у тарілки. Кубики білого хліба смажать на маслі, додають решту цукру, щоб на сковорідці він набрав золотавого кольору карамелі. Висипавши смажений хліб на окрему тарілку, посипають його ваніллю. Ділять солодкі сухарі порівну, щоб чоловіки-гурмани не посварилися. А тепер: ложку зупи — декілька сухариків, ложку зупи — декілька сухариків... І так до дна.
 
   
Морс на другий день по святі
Один закарпатський письменник розповів нам, що на ранок після вчорашнього бучного свята добре йде морс із ґоґодзів (брусниць). Але він добре йде і без свята. Візьміть склянку-дві брусниць (якщо у вашому регіоні вони недоступні, то замініть журавлиною, але це трохи інше) і висипте у півтори літри окропу. Варіть хвилин п’ять. Ягідки розімніть товкачиком. Закип’ятіть ще раз. Суміш процідіть через густе сито і через нього ж протріть брусниці. Додайте півсклянки цукру (втім — до смаку) і знову дайте закипіти. Пийте холодним.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

История Индонезии
По всеобщему мнению, первые жители Индонезийского архипелага были выходцами из Индии и Бирмы. В 1890 году останки Человека с Явы (homo erectus), пролежавшие 500 000 лет, были найдены на востоке Явы.
Отдыхе в Шарм-эль-Шейхе: летом лучше?
Летом в Египте жарко, дневные температуры - и 38°С, и даже 42°С в тени. Считается, что лето в Шарм-эль-Шейхе - не сезон. И, в общем-то, правильно считается, кроме итальянцев, никого здесь и нет. А итальянцы почему едут? Да потому что,
Три дня на острове Лесбос
Пожалуй, не так много на планете мест, название которых вызывает яркие ассоциации. Когда я нескольким знакомым сказала, что проведу три дня на Лесбосе, то после минутной паузы все произнесли один и тот же краткий текст: "О!" Некоторые, помолчав, уточ
Патагония и Пунта-Аренас: яркие звезды Чили
Пунта-Аренас - удивительный город на берегу Магелланова пролива. До открытия Панамского канала это был один из крупнейших портов Америки. Сейчас он несколько захирел, но тем не менее считается одним из самых колоритных городов страны.
Подорож на Різдво у серце Гуцульщини - у Криворівню
Різдво. Морозець. Довкола — гори, припорошені снігом. Наше авто весело біжить дорогою, яка звивається поміж карпатськими схилами вздовж берега Прута. Крутішають підйоми, міцнішає мороз. Із димарів будиночків, які шикуються обабіч ріки, піднімаються с
Парапланеризм і дельтапланеризм в Україні
Чому люди не літають?.. Це Чехов таке казав. Видно, він і не літав. А в Івано-Франківську назбирається десяток-другий вар'ятів (диваків), які повзають (печерами — і це у них називається спелеологією), лазять скелями (це, як розумієте, альпінізм), ход