Курс валют:
18.11.19
$ = 25.42 грн
€ = 27.92 грн
+38 (067) 384 39 50
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Карпатська кухня

Це одна з типових історій, що траплялися в Галичині першої половини XX століття. У ній, як і в безлічі інших, переплелось багато подій: війна, приватне і суспільне, політичне і економічне, гроші і сльози, радощі і поневіряння. Трапилось так, що дід мій Осип добрий шмат свого життя (чи не основний) був кухарем і метром різних закладів у різні міжвоєнні та й повоєнні часи.
 
   
…Повоювавши вдосталь артилеристом на фронтах безмежної і безмежно багатої досвідом Австро-Угорської імперії, пізнавши відомих і просто розумних людей, врешті потрапивши в російський полон, він повернувся з Сибіру вже в іншу країну, і здатність до господарства і добробуту привела його до благородної царини — кухні. Зміна звичаїв, смаків і нові пізнання дали можливість не лише стати поважним майстром у своїй галузі, а й вдосконалити багато ніби звичних страв, усе це занотувати, зібрати в окрему книгу-щоденник (на жаль, залишилась не виданою, оскільки завадила чергова катастрофа — 1939 року). Проходили роки, і багато переписів з тієї книги розпорошились і зникли. Дещо ґаздині наступних поколінь роду переписали по-своєму. Часто хтось з утаємничених додавав дрібку своїх «винаходів». Траплялося, що, перечитуючи написані трьома мовами рецепти, «апологети» трактували їх на свій розсуд. Однак і зараз такі кулінарні нотатки можуть принаймні відкрити ще якусь складову галицького характеру.
 
   
Ми пропонуємо приготувати дещо з того, що споживали наші попередники. Скажімо, соуси (соси, як говорять галичани). У кінці року, коли зібрані всі можливі врожаї і фантазія може легко втілюватись, соуси будуть слушним додатком до сучасних звичних страв.
 
   
Сос майонезовий
(практично сучасний майонез — ред.)
Три жовтка посолити і вимішати дерев’яною ложкою 20 хвилин, поступово вливаючи 250 грамів олії. Далі мішати, щоби загусло, потім додати кілька ложок естрагованого (концентрованого — ред.) оцту і трохи цукру. Можна відкласти в холод або поливати зараз (відразу — ред.).
 
   
Сос мигдальний
125 грамів солодких мигдалів і кілька гірких підсмажити, обібрати і дрібно змолоти. В півлітрі молока заготувати ложку картопляної муки, додати трохи цукру, заправити двома жовтками і змішати з процідженим теплим мигдальним молоком.
 
   
Сос ялівцевий
Зробити рум’яну запражку (засмажку — ред.) з півложки масла і муки. Залити росолом. Посолити, поперчити, влити келішок мадери і всипати дрібку товченого ялівцю. Трохи загуслий сос подається до дичини.
 
   
Сос «A la maitre d’hotel»
Ложку масла втерти до піни і розпустити (розчинити — ред.) втираючи далі з чотирма ложками густого бульйону. Додати ще одну ложку масла. Витиснути сік з цілої цитрини, поперчити, посолити, додати жменю зеленої дрібно посіченої петрушки. Вимішати разом. Подавати до риби.
 
   
Сос Равіґот
До сосу майонезового додати трохи білого перцю і забарвити сос зеленим соком зі шпінату, витиснутим крізь серветку.
 
   
Сос гострий до холодного м’яса чи риби
Сирий жовток розтерти в ложці доброї оливи (оливкової олії — ред.). Всипати три ложки тертого хріну, влити три ложки квасної сметани, витиснути сік з однієї моркви і по смаку найкращого оцту, трохи солі і білого перцю. Вимішати до густого. Розрідити холодним бульйоном і процідити через рідке сито. Щоби стало трохи лагіднішим, можна додати цукру.
 
   
Сос татарський
Ложку доброї французької муштарди (гірчиці — ред.), один жовток і трохи солі розтерти в мисці. З десяти варених яєць перетерти крізь сито лише жовтки. Всипати до розтертої муштарди. Вливаючи ложкою, додати 0,5 кілограми оливи, змішуючи аж поки загусне. Тоді втиснути одну цитрину. Десять корнішонів дрібненько посікти і стільки ж маринованих грибів. Вкинути, замішати, і сос готовий. Подається до шинки та іншого холодного м’яса.
 
   
Сос білий цитриновий
Вживати до страв з курки, качки, каплуна. Можна вживати до риби.
 
   
Розмішати ложку масла з ложкою муки, розпустити росолом з птиці або солодкою сметаною (не квасною), додати сік з цитрини і пушку (щипку — ред.) цукру. Можна перед подаванням додати кілька розтертих білків, після чого підігріти і подати. Якщо його подавати до риби, то варто додати трохи квасної сметани. Також можна його вживати як звичайний сос, наприклад, до розтертих сардельок.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Классификация гостиниц за рубежом. Классификация гостиниц в Европе
Знаете ли вы, как определяется классификация гостиниц за рубежом, или классификация гостиниц в Европе? Единой классификации гостиниц в мире не существует, и каждая страна руководствуется собственными стандартами...
Пора поступать в вуз зарубежом
Зачастую можно услышать два взаимоисключающих мнения. Одни утверждают, что за границей наши соотечественники, в том числе и студенты, никому не нужны. Другие же, напротив, считают, что Запад
Боливия. "Тинку" - "Праздник схватки"
Маленькая деревушка в самом сердце Боливии дважды в год превращается в арену кровопролития, где пастухи и деревенские жители сходятся на ритуальную битву, которая часто оказывается борьбой не на жизнь, а на смерть. В этих яростных кулачных боях женщи
Мексиканская текила: надо пить правильно!
В отличие от наших отечественных любителей выпить мексиканцы настроены куда как более критично по отношению к своему национальному крепко алкогольному напитку текиле.
Молочный тур в Германию. Магазин молочных продуктов - главная достопримечательность Дрездена
В списке главных достопримечательностей Дрездена наряду с недавно восстановленным собором Фрауэнкирхе и знаменитым дворцовым ансамблем Цвингер значится магазин молочных продуктов
Путешествие на Катарагаму
В каждой стране есть объекты, лежащие в стороне от стандартных туристических маршрутов. Они не входят в набор тех достопримечательностей, по которым неуклонно, год за годом экскурсоводы водят одну группу за другой. Отправляясь на Шри-Ланку, я знал, ч