Курс валют:
18.09.19
$ = 25.97 грн
€ = 28.53 грн
+38 (067) 384 39 50
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура

Карпатська кухня

Це одна з типових історій, що траплялися в Галичині першої половини XX століття. У ній, як і в безлічі інших, переплелось багато подій: війна, приватне і суспільне, політичне і економічне, гроші і сльози, радощі і поневіряння. Трапилось так, що дід мій Осип добрий шмат свого життя (чи не основний) був кухарем і метром різних закладів у різні міжвоєнні та й повоєнні часи.
 
   
…Повоювавши вдосталь артилеристом на фронтах безмежної і безмежно багатої досвідом Австро-Угорської імперії, пізнавши відомих і просто розумних людей, врешті потрапивши в російський полон, він повернувся з Сибіру вже в іншу країну, і здатність до господарства і добробуту привела його до благородної царини — кухні. Зміна звичаїв, смаків і нові пізнання дали можливість не лише стати поважним майстром у своїй галузі, а й вдосконалити багато ніби звичних страв, усе це занотувати, зібрати в окрему книгу-щоденник (на жаль, залишилась не виданою, оскільки завадила чергова катастрофа — 1939 року). Проходили роки, і багато переписів з тієї книги розпорошились і зникли. Дещо ґаздині наступних поколінь роду переписали по-своєму. Часто хтось з утаємничених додавав дрібку своїх «винаходів». Траплялося, що, перечитуючи написані трьома мовами рецепти, «апологети» трактували їх на свій розсуд. Однак і зараз такі кулінарні нотатки можуть принаймні відкрити ще якусь складову галицького характеру.
 
   
Ми пропонуємо приготувати дещо з того, що споживали наші попередники. Скажімо, соуси (соси, як говорять галичани). У кінці року, коли зібрані всі можливі врожаї і фантазія може легко втілюватись, соуси будуть слушним додатком до сучасних звичних страв.
 
   
Сос майонезовий
(практично сучасний майонез — ред.)
Три жовтка посолити і вимішати дерев’яною ложкою 20 хвилин, поступово вливаючи 250 грамів олії. Далі мішати, щоби загусло, потім додати кілька ложок естрагованого (концентрованого — ред.) оцту і трохи цукру. Можна відкласти в холод або поливати зараз (відразу — ред.).
 
   
Сос мигдальний
125 грамів солодких мигдалів і кілька гірких підсмажити, обібрати і дрібно змолоти. В півлітрі молока заготувати ложку картопляної муки, додати трохи цукру, заправити двома жовтками і змішати з процідженим теплим мигдальним молоком.
 
   
Сос ялівцевий
Зробити рум’яну запражку (засмажку — ред.) з півложки масла і муки. Залити росолом. Посолити, поперчити, влити келішок мадери і всипати дрібку товченого ялівцю. Трохи загуслий сос подається до дичини.
 
   
Сос «A la maitre d’hotel»
Ложку масла втерти до піни і розпустити (розчинити — ред.) втираючи далі з чотирма ложками густого бульйону. Додати ще одну ложку масла. Витиснути сік з цілої цитрини, поперчити, посолити, додати жменю зеленої дрібно посіченої петрушки. Вимішати разом. Подавати до риби.
 
   
Сос Равіґот
До сосу майонезового додати трохи білого перцю і забарвити сос зеленим соком зі шпінату, витиснутим крізь серветку.
 
   
Сос гострий до холодного м’яса чи риби
Сирий жовток розтерти в ложці доброї оливи (оливкової олії — ред.). Всипати три ложки тертого хріну, влити три ложки квасної сметани, витиснути сік з однієї моркви і по смаку найкращого оцту, трохи солі і білого перцю. Вимішати до густого. Розрідити холодним бульйоном і процідити через рідке сито. Щоби стало трохи лагіднішим, можна додати цукру.
 
   
Сос татарський
Ложку доброї французької муштарди (гірчиці — ред.), один жовток і трохи солі розтерти в мисці. З десяти варених яєць перетерти крізь сито лише жовтки. Всипати до розтертої муштарди. Вливаючи ложкою, додати 0,5 кілограми оливи, змішуючи аж поки загусне. Тоді втиснути одну цитрину. Десять корнішонів дрібненько посікти і стільки ж маринованих грибів. Вкинути, замішати, і сос готовий. Подається до шинки та іншого холодного м’яса.
 
   
Сос білий цитриновий
Вживати до страв з курки, качки, каплуна. Можна вживати до риби.
 
   
Розмішати ложку масла з ложкою муки, розпустити росолом з птиці або солодкою сметаною (не квасною), додати сік з цитрини і пушку (щипку — ред.) цукру. Можна перед подаванням додати кілька розтертих білків, після чого підігріти і подати. Якщо його подавати до риби, то варто додати трохи квасної сметани. Також можна його вживати як звичайний сос, наприклад, до розтертих сардельок.
 
   
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Зеленый туризм в Украине
Пару недель лежания на пляже — с этим до сих пор у большинства из нас ассоциируется словосочетание «летний отдых». И очень зря! Поскольку весь цивилизованный мир уже не первый год (и не только летом) параллельно с приемом солнечно-морских ванн вкушае
Австрия: Тироль. Отличный отдых!
Большинство туристов считают, что альпийская часть Австрии – курорт исключительно зимний. Поэтому мало кто останавливается на этом маршруте, составляя свой летний график отдыха.
Все на Родос? Ок!
Родос. Неправдоподобно голубое небо, солнце, красный кабриолет несется вдоль лазурного моря… Родос. Совсем как в американском кино или рекламном ролике. Родос - все это было на самом деле, и за рулем сидела я. Весь Родос можно исколесить за пару часо
Великобритания. Тур на остров Джерси
Если рассказывать о том, чем хорош остров Джерси, то лучше всего начать не с того, что на нём есть, а с того, чего здесь нет. Здесь нет безработицы, налога на добавленную стоимость, массовых митингов, пьяниц на улицах, политических партий, угонщиков
Что посмотреть в Иране
Знакомиться с Ираном начинают со столицы. В Тегеране заслуживают внимания Дворец нации (дворец бывшего иранского шаха Пехлеви), Музей Фарш (здесь представлена едва ли не самая большая в мире коллекция ковров) и дом Аятоллы Хомейни.
Летний отдых в Трускавце.
Приближается лето и каждый из нас начинает мечтать о долгожданном отпуске. Как отдохнуть хорошо и с пользой для здоровья? И при этом не потратить все скопленные за год тяжелой работы средства? Одним словом, как сделать отпуск приятным и не слишком за