Курс валют:
08.04.20
$ = 26.12 грн
€ = 29.43 грн
+38 (067) 384 39 50
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура
Фильтр
Автобусные туры ГРАНД-ВОЯЖ по Карпатам

РЕЙТИНГ СТАТЕЙ

Гуцульська кухня: печеня

Печеня по-гуцульськи
 
Складники
 
М'ясо: 300 г телятини, 1 упаковка майонезу, велика цибулина, сіль, суміш спецій «Для шашлику», склянка бульйону.
Гриби: 500 г білих грибів (печериць, маслюків), 50 г вершкового масла, 50 г сметани, сіль.
Картопляники: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
А також: 30 г масла, 20 г часнику, кріп, петрушка.
 
Цю страву готують на Івано-Франківщині. У невеликий глиняний горщечок, розрахований на одну порцію, складають тушковане м'ясо, гриби та пляцки (картопляники, вони ж деруни). А потім посудину ставлять у духовку і запікають.
 
Отже, спочатку м'ясо смажимо до золотистої скоринки. (Пропонуємо перед цим на кілька годин його замаринувати. Маринад — потерта цибуля, вимішана з майонезом та меленим чорним перцем.) Додаємо бульйон і тушкуємо до готовності. Окремо готуємо гриби: чистимо, миємо, дрібно нарізаємо і смажимо на вершковому маслі. Через 3-5 хв. вливаємо сметану і тримаємо на вогні ще стільки ж. Тепер найголовніший складник печені — картопляники. Тремо на найдрібнішій терці сиру картоплю, цибулину, додаємо яйця, борошно, масу збиваємо і випікаємо млинці на сковорідці.
 
У горщечок на дно кладемо шматочок масла, тоді кілька картопляників: не гіркою, а по боках посудини. На млинці викладаємо частину м'яса із соусом. Розрівнюємо, прикриваємо картопляниками. Зверху — частина грибів з підливою і знову картопляники. Чергуємо шари, допоки не заповнимо горщечок на дві третини. Закриваємо кришкою (обов'язково!) і ставимо на 10-15 хв. в духовку, розігріту до 200 градусів. За 5 хв. до кінця запікання можна додати зубок часнику і подрібнену зелень.
 
 
Печеня панська з овочами
 
Складники
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — -картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.

 

Для картопляників: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
Кількість овочів довільна: одна велика морквина, жменя стручкової квасолі, кілька суцвіть цвітної капусти, 2-3 помідори.
Соус: столова ложка борошна, столова ложка вершкового масла, склянка молока, 2 яйця, 2 столові ложки тертого сиру, 2 столові ложки сметани, сіль.
А також: 30 г масла, спеції.
 
Овочеву печеню вам запропонують на Буковині. Тут картопляники перекладають різною городиною і заливають особливим соусом. Страву готують без м'яса.
 
Печемо картопляники. Для цього картоплю натираємо на терці з великими отворами. Додаємо терту цибулину, яйця, борошно, смажимо у великій кількості олії до рум'яної шкірочки. Окремо готуємо овочі: відварюємо моркву, цвітну капусту, стручкову квасолю — це все ріжемо на шматочки. Смажимо помідори, попередньо знімаючи з них шкірочку.
 
Одночасно робимо соус. Смажимо столову ложку борошна у столовій ложці масла. Як тільки борошно злегка пожовтіє, вливаємо молоко і доводимо соус до густоти сметани, солимо й вистуджуємо. В охолоджений вбиваємо яйця, додаємо тертий сир і сметану, все ретельно вимішуємо.
 
В посудину — неглибоку каструлю або глиняний горщечок, — кладемо млинці. Перемішуємо підсолені овочі і частину їх викладаємо на картопляники. Заливаємо 2-3 столовими ложками соусу, прикриваємо млинцями, зверху — знову овочі, знову соус і млинці. Зверху виливаємо решту соусу, кладемо шматочок масла, посипаємо тертим твердим сиром. Запікаємо в духовці відкритим, допоки не зарум'яниться сир. Якщо печеня в каструльці — готову страву слід перевернути на таріль.
 
Печеня з бринзою
 
Складники
 
Картопляники: 300 г сирої картоплі, 200 г картопляного пюре, 2 яйця, 100 г борошна, велика цибулина, 2-3 зубки часнику, суміш спецій "Для овочевих салатів" або ж "Для омлету", сіль.
Фарш: 200 г кисломолочного сиру, 50 г бринзи, 2 яйця, мелений чорний перець, сіль.
Суміш: 50 г сиру, 50 г бринзи — перетерти.
А також: 100 г сметани, кріп, петрушка.
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.
 
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Горные лыжи… в России. И это вы называете горнолыжным отдыхом?
Справедливо считается, что Россия не приспособлена для экстремальных видов спорта. Но, отчаянные россияне умудряются кататься на горных лыжах и сноубордах, летать на парапланах, заниматься вейвбордом и дайвингом, кататься на зимнем...
В Севилье...
Поэт был прав. В древней столице Андалусии Севилье ночной эфир действительно "струит зефир" и по-прежнему "бежит-шумит Гвадалквивир". Круглый год очарование Севильи привлекает множество туристов.
Тур по Израилю. Марш-бросок вдоль Мертвого моря
В Израиле достопримечательностей больше, чем зеленых насаждений. Только не стоит забывать о пристрастии восточных людей к преувеличениям. Так, если в путеводителе написано "море", то взору откроется умеренной величины озеро, но зато самое полезное в
Тур по Польше. Отдых в Польше. Зимний отдых в Польше
Недооценивают пока украинские туристы Польшу. Многие почему-то уверены: престижнее сказать, что отдыхал в Германии или, скажем, во Франции, чем в Польше. Имидж страны, наверное, подпортил челночный бум начала 90-х, когда туда за дешевым, но вполне ка
Збори на гори. Допомога туристу у виборі "штормового костюма"
Найперше домовимось, що при розгляді такої важливої теми як верхній одяг матимемо на увазі лише два елементи — куртку та штани. Тобто так званий «штормовий костюм». До того ж, зважаючи на пору року, ми не будемо брати до уваги пуховики та інші теплі
Розмаїття відпочинку: піший, екстримтуризм, зимовий відпочинок, рафтинг - відпочинок в Закарпатті
Унікальне географічне положення Закарпаття визначило його справді невичерпний рекреаційний та туристично-пізнавальний потенціал