Курс валют:
27.06.19
$ = 27.53 грн
€ = 30.71 грн
+38 (044) 290 48 38
Желаете отдохнуть, ЗВОНИТЕ
Поиск тура
Фильтр
Автобусные туры Тур в Чернобыль

РЕЙТИНГ СТАТЕЙ

Гуцульська кухня: печеня

Печеня по-гуцульськи
 
Складники
 
М'ясо: 300 г телятини, 1 упаковка майонезу, велика цибулина, сіль, суміш спецій «Для шашлику», склянка бульйону.
Гриби: 500 г білих грибів (печериць, маслюків), 50 г вершкового масла, 50 г сметани, сіль.
Картопляники: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
А також: 30 г масла, 20 г часнику, кріп, петрушка.
 
Цю страву готують на Івано-Франківщині. У невеликий глиняний горщечок, розрахований на одну порцію, складають тушковане м'ясо, гриби та пляцки (картопляники, вони ж деруни). А потім посудину ставлять у духовку і запікають.
 
Отже, спочатку м'ясо смажимо до золотистої скоринки. (Пропонуємо перед цим на кілька годин його замаринувати. Маринад — потерта цибуля, вимішана з майонезом та меленим чорним перцем.) Додаємо бульйон і тушкуємо до готовності. Окремо готуємо гриби: чистимо, миємо, дрібно нарізаємо і смажимо на вершковому маслі. Через 3-5 хв. вливаємо сметану і тримаємо на вогні ще стільки ж. Тепер найголовніший складник печені — картопляники. Тремо на найдрібнішій терці сиру картоплю, цибулину, додаємо яйця, борошно, масу збиваємо і випікаємо млинці на сковорідці.
 
У горщечок на дно кладемо шматочок масла, тоді кілька картопляників: не гіркою, а по боках посудини. На млинці викладаємо частину м'яса із соусом. Розрівнюємо, прикриваємо картопляниками. Зверху — частина грибів з підливою і знову картопляники. Чергуємо шари, допоки не заповнимо горщечок на дві третини. Закриваємо кришкою (обов'язково!) і ставимо на 10-15 хв. в духовку, розігріту до 200 градусів. За 5 хв. до кінця запікання можна додати зубок часнику і подрібнену зелень.
 
 
Печеня панська з овочами
 
Складники
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — -картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.

 

Для картопляників: 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна, сіль, чорний мелений перець.
Кількість овочів довільна: одна велика морквина, жменя стручкової квасолі, кілька суцвіть цвітної капусти, 2-3 помідори.
Соус: столова ложка борошна, столова ложка вершкового масла, склянка молока, 2 яйця, 2 столові ложки тертого сиру, 2 столові ложки сметани, сіль.
А також: 30 г масла, спеції.
 
Овочеву печеню вам запропонують на Буковині. Тут картопляники перекладають різною городиною і заливають особливим соусом. Страву готують без м'яса.
 
Печемо картопляники. Для цього картоплю натираємо на терці з великими отворами. Додаємо терту цибулину, яйця, борошно, смажимо у великій кількості олії до рум'яної шкірочки. Окремо готуємо овочі: відварюємо моркву, цвітну капусту, стручкову квасолю — це все ріжемо на шматочки. Смажимо помідори, попередньо знімаючи з них шкірочку.
 
Одночасно робимо соус. Смажимо столову ложку борошна у столовій ложці масла. Як тільки борошно злегка пожовтіє, вливаємо молоко і доводимо соус до густоти сметани, солимо й вистуджуємо. В охолоджений вбиваємо яйця, додаємо тертий сир і сметану, все ретельно вимішуємо.
 
В посудину — неглибоку каструлю або глиняний горщечок, — кладемо млинці. Перемішуємо підсолені овочі і частину їх викладаємо на картопляники. Заливаємо 2-3 столовими ложками соусу, прикриваємо млинцями, зверху — знову овочі, знову соус і млинці. Зверху виливаємо решту соусу, кладемо шматочок масла, посипаємо тертим твердим сиром. Запікаємо в духовці відкритим, допоки не зарум'яниться сир. Якщо печеня в каструльці — готову страву слід перевернути на таріль.
 
Печеня з бринзою
 
Складники
 
Картопляники: 300 г сирої картоплі, 200 г картопляного пюре, 2 яйця, 100 г борошна, велика цибулина, 2-3 зубки часнику, суміш спецій "Для овочевих салатів" або ж "Для омлету", сіль.
Фарш: 200 г кисломолочного сиру, 50 г бринзи, 2 яйця, мелений чорний перець, сіль.
Суміш: 50 г сиру, 50 г бринзи — перетерти.
А також: 100 г сметани, кріп, петрушка.
 
На відміну від інших, закарпатська печеня це — картопляники із сиром та домашньою сметаною.
 
Готуємо суміш на картопляники. До тертої на дрібній терці сирої картоплі додаємо охолоджене картопляне пюре, збите з яйцями на пухку масу, тремо цибулю, часник, всипаємо борошно і спеції. Солимо, вимішуємо. Окремо робимо фарш: до кисломолочного сиру додаємо бринзу, яйця, теж солимо і розтираємо в макітрі до однорідності, приправляємо чорним меленим перцем.
 
Млинці смажимо так: на гарячу сковорідку, змащену олією, кладемо столову ложку картопляної суміші, розрівнюємо її, набираємо пів ложки фаршу, кладемо зверху в центр млинця і також розрівнюємо, сир прикриваємо картопляною сумішшю.
 
Готові млинці викладаємо в посудину шарами, перекладаючи сумішшю сиру та бринзи (суміш готуємо окремо, фарш для цього не використовуємо). Кожен шар поливаємо сметаною. Зверху картопляники притрушуємо зеленню. Накриваємо і ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку на 10-15 хв. Подаємо печеню гарячою, в горщику.
 
Джерело: Всеукраїнський туристичний журнал "Карпати"

СТАТЬИ О ТУРИЗМЕ

Культура Турции. Традиции Турции. Кухня Турции
Османская литература и придворная музыка Турции имели по большей части религиозный характер и звучали напыщенно и печально для западного уха. Изобразительное искусство были ограничены требованиями ислама, запрещавшими изображать существа «с бессмертн
Коррида в Испании
История корриды, скорее всего, восходит к началу новой эры, к иберам, населявшим Пиренейский полуостров и почитавших быка священным животным (сохранились наскальные изображения быков, которым несколько тысяч лет). Вероятно, первоначально убийство бык
Лыжи в Австрии – не подождут. Спешить надо!
Хемингуэй в свое время сбежал из шумного Парижа, от навязчивого «праздника, который всегда с тобой», в Австрию. Точнее, в Шрунс, деревушку в альпийской долине Монтафон, к закутанным в грубую шерсть лесорубам, в жарко натопленные гостиницы
Франция и французы: национальный менталитет
Французы - народ сдержанный, они разумны и расчетливы. Они очень приветливы и вежливы, никогда не скажут тебе правды в лицо, хотя французы недолюбливают другие нации: англичан считают заносчивыми и скучными, американцев - жадноватыми и лицемерными, р
Шарм-эль-Шейх. Окно в… Европу
"Дача" президента Египта находится в Шарм-эль-Шейхе. Президент Хосни Мубарак вплотную занялся развитием Шарм-эль-Шейха как курорта
Люксембург – страна без макдональдсов
Из всех городов, которые мы посетили, Люксембург произвел самое потрясающее впечатление. Наверное, такое впечатление должен был произвести Париж. Но не произвел. Вначале мы ехали по зеленым весенним Арденнам, а потом, мы даже не поняли, в какой момен